Pergo ontvangt als eerste EU Ecolabel voor laminaatvloeren

vrijdag 16 maart 2018

Pergo, eigendom van UNILIN, vloerendivisie, deel van de Mohawk Group, is de eerste vloerenfabrikant die het felbegeerde EU Ecolabel heeft ontvangen voor zijn DPL-laminaatvloeren (direct pressure laminate). Laminaat- en parketvloeren van Pergo hebben reeds het Nordic Swan-label. Door het EU Ecolabel toe te voegen aan zijn standaard geproduceerde Pergo-laminaatvloeren maakt de fabrikant zijn belofte waar om gezonde, duurzame vloeren te produceren, terwijl de marktpositie van het bedrijf ook verder wordt versterkt. 

Het EU Ecolabel werd in 1992 geïntroduceerd door de Europese Commissie en is een label voor milieuvriendelijkheid dat wordt toegekend aan producten en diensten die doorheen hun hele levenscyclus beantwoorden aan hoge ecologische normen: van de ontginning van de grondstoffen tot productie, distributie en afvoer. De criteria voor het Ecolabel worden vastgelegd door een aantal belanghebbenden, waaronder ngo's, overheden, industrie, wetenschappers en consumentengroepen. Er bestaan EU Ecolabels voor tal van producten en diensten. Ze zijn bedoeld om consumenten te begeleiden en te informeren over de impact van een product op de gezondheid en het milieu.

Meer dan de wettelijke vereisten

Eind januari 2017 werd het EU Ecolabel voor vloerbekledingen op basis van hout, kurk en bamboe herzien en werden ook laminaatvloeren opgenomen. Dit vrijwillige label gaat heel wat verder dan de wettelijke vereisten. Zo verbiedt het EU Ecolabel in het geval van chemicaliën bijvoorbeeld ten strengste bepaalde chemicaliën, of zijn de overeenkomstige grenswaarden een pak lager dan vereist volgens de toepasselijke wetten.

"Onze visie heeft er altijd uit bestaan om prachtige, handige, kwaliteitsvolle producten te creëren op een duurzame manier. Het is de reden waarom we ons toeleggen op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het tot stand brengen van een kringloopeconomie. Dat we de eerste vloerenfabrikant zijn om het herziene Ecolabel-certificaat te ontvangen is een erkenning van onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid van de afgelopen jaren."

Tino Mulle, CSO van UNILIN, division flooring

Om in aanmerking te komen voor een EU Ecolabel-certificaat moeten vloerenfabrikanten:
  • Materialen gebruiken die op een duurzame manier worden geproduceerd;
  • Voldoen aan specifieke criteria gebaseerd op de levenscyclusbenadering van producten;
  • Energieverbruik voor de productie verlagen;
  • Het gebruik van schadelijke verbindingen aanzienlijk inperken;
  • Niveaus van schadelijke residuen beperken;
  • De bijdrage tot luchtverontreiniging binnenshuis inperken;
  • Duurzame en kwaliteitsvolle producten stimuleren.

Naar een kringloopeconomie

Het EU Ecolabel is een van de meest praktische hulpmiddelen om de kringloopeconomie op de interne markt van de EU te stimuleren. Voor Pergo is duurzame inkoop en afvoer steeds een centraal punt in de activiteiten geweest, en dat zal het ook altijd blijven. Pergo-vloeren houden zich strikt aan de volgende principes:

-       Er wordt een cascadeproces toegepast als basis voor de kringloopeconomie: Pergo beoogt om hout zolang mogelijk in de materiaalkringloop te houden door bijproducten van hout als grondstof te gebruiken. Het bedrijf is van mening dat hout enkel voor energiedoeleinden kan worden gebruikt wanneer verdere recycling niet meer mogelijk is.

-       Koolstofschuld vermijden (het verschil tussen de uitgestote CO2 en de CO2 die door nieuw geplante bomen na verloop van tijd wordt geabsorbeerd) door de levenscyclus van hout te verlengen. Een boom heeft er 40 jaar voor nodig om 1 ton koolstofdioxide te absorberen. Door levenscycli toe te voegen aan hout kan een nieuwe boom koolstofdioxide vangen voordat de geoogste boom zijn koolstofdioxide uitstoot.

-       Globaal denken door de logistieke cirkel lokaal te sluiten: Pergo koopt zijn grondstoffen zoveel mogelijk lokaal in. Vrijwel alle houtbronnen bevinden zich binnen een straal van 400 kilometer.

-       Duurzame vloeren met lange levenscycli produceren.

Over UNILIN

UNILIN vervaardigt laminaat, samengesteld parket en luxevinylvloeren onder de merken Quick-Step, Pergo en Balterio en op hout gebaseerde panelen (spaanplaat, MDF), decoratieve panelen, daksystemen en isolatieplaten. UNILIN stelt 4.800 mensen tewerk in 20 productiecentra over de hele wereld. UNILIN haalde in 2017 een omzet van 1,8 miljard euro en maakt deel uit van de internationale beursgenoteerde Mohawk Group (NYSE: MHK).

Over Pergo

Sinds Pergo in 1977 laminaatvloeren uitvond, is het bedrijf nooit gestopt met het perfectioneren ervan. Door de jaren heen heeft innovatief denken tot een aanzienlijke uitbreiding van zijn laminaatportfolio geleid, en meer recent werden er oplossingen met houten parket en vinylvloeren aan toegevoegd. Sinds Pergo in 2012 de krachten bundelde met de UNILIN Group is het productaanbod een van de meest uitgebreide op de markt geworden.

PERSCONTACT

Sophie Hautekeete

International PR Manager

Sophie.hautekeete@unilin.com
+32 56 67 52 35

 

Sahin Demuynck

PR Coordinator
Sahin.demuynck@unilin.com
+32 56 67 57 80